Discussions about the new Bose S1 Pro

Bose S1 Pro

Designed for musicians, DJs and general PA use, the S1 Pro is the ultimate all-in-one PA, floor monitor and practice amplifier that's ready to be your go-anywhere Bluetooth music system for nearly any occasion. 

This is the place to discuss the S1 Pro system.

S1 Pro - noise when turning channel 1 and 2 volume controls rapidly

I've noticed that on channel 2 on mine.  It's more than just a dirty pot because it doesn't always go away when I work the pot back and forth, and it seems to be worse when it's first turned on.  It also seems to be different depending on what kind of instrument/pickup/mic is plugged in.  It may be some sort of weird impedance issue.  It also happens even when nothing is plugged in.  Weird.  Channel 1 doesn't do it, and the Aux channel doesn't either.

Called tech support. They’ll ship a new one out and I’ll ship the oLe one back. Both channel 1 and 2 now doing it. It’s only when it’s it’s turned on and doesn’t affect the operation other than that. I’m sure it’s best to get it on the bench and see what’s causing it. 

Got in the new one.  It has exactly the same pot noise as the old one on channels 1 and 2.  I'm calling tech support.  The new one has a preset slider that was so stiff I thought I would break it before I got it to switch between flat, guitar, and mic.  I'll see if I can post up a video of the pot noise.

Mine does the same thing as Tom's on channel 2. If I move it back and forth it sounds like a dirty pot, but the static sound goes away after turning it up and down 4 or 5 times.

Haven't noticed if it is related to being warm or not. I use 2 for my guitar and it is usually tuned all the way down when I plug in and turn up and hear the noise.

O..

Just got off the line with tech support.  They said that I probably would get the same problem with another one and to keep whichever of these I want and send the other one back.  Maybe it's a design issue?  Either way it doesn't bother me enough to worry about it.

Hi ST,

It's interesting that two units have the exact same issue. I think it is important that it is documented here, and I hope you will pass this on to tech support.

Because I was relating the sound to past experience, I first thought that my movement of the pot was making the sound go away, but, based on my observation this morning the noise is only present when turning the pot, and goes away in a few seconds after turn on. If the pot is not turned during this few second period it will not make noise later. I think the sound suggests dirt or wear, but in the end, since it goes away,  it is probably something else, and perhaps, as Tom suggested, related to warm up.

Like Tom, I'm not going to let this worry me as long as it doesn't truly interfere with performance, however, if I were looking to buy a unit at a retail outlet, I probably would not buy a unit that made noise. The volume control on my desk top speakers makes the same scratchy noise and they are nearly 20 years old, and not Bose quality. If I were Bose I would be concerned that potential buyers would, like me, relate the sound to worn or old equipment. I hope they will trouble shoot this and get back to us with an explanation.

O..

 

Mine does that on channel 1 & 2 also initially on start up at mid pot. But my bluetooth pot does nothing from 10 to 12 and at 12 it jumps right in loud. I am not worried about it, it works. I don't ship stuff back, I go with other products if your stuff isn't up to the task and so far it's handling it and sounds awesome. Reminds me of the story of magical **** floating in the air and these (bluetooth) pull it out and let you hear it. They would have burned you at the steak way back when for even thinking that so...naaa I'm good.  

FYI and just for the record: I checked my S1 and have the same problems as noted by Tom on my channels 1 and 2. Like Tom and Oldghm, I'm not really going to worry about it. I will however keep checking this thread to see if anything serious develops.  I've found that if I turn the S1 on and let it sit for about 30 seconds, I don't have the scratchy sounds when turning the volume knobs.  I guess this will be my start up procedure for the S1.  BTW, Tom -- don't you live in Pueblo Colorado?  I live in Manitou Springs...

I am less likely to return for exchange for another. I expect only the best of quality from Bose, you pay for it. The S1 relies on the smiley face EQ- ing, pulling down the mids to eliminate feedback issues when in the tone match mode, sometimes to the point of unnatural nasally vocals.  The tilt for throw I get, highs carry and mids and lows drop off over distance. I hope Bose is not forgetting audio quality to achieve a loud throw from a small box. I am watching these issues carefully, as unwanted noise from Bose is disturbing to me. Bose is noted for trouble free quality sound, what I ask from Bose is high quality natural sound first and second volume on the S1. In short I want to sound good while out there, and worry about volume second. I have found intermittent noise with my unit but need to tack it down to wage a consistent complaint for Bose to trouble shoot. Please keep updating these issues.

Hi Everyone,

Bose is actively investigating this. Please know, this is not a symptom of a hardware issue with the volume controls that warrants concern.

The noise is related to a start-up process within the unit, not the volume controls. The noise you hear is not the result of a physical problem with the volume controls.

When you turn on the unit and rapidly turn one of the volume controls back and forth you may hear a noise. This can happen on either channel, 1 or 2.

After several seconds, the sound stops.  At this point, the volume controls on both channels 1 and 2 should work as expected, quietly.

If you cycle the power off and back on, you can get the same result on the other channel, 1 or 2.

If you turn on the unit and let it sit for 20 seconds, the volume controls are quiet.  That doesn't mean you have to wait for 20 seconds before you can use the unit. You just have to wait for 20 seconds if you don't want to hear the noise when you rotate the volume controls quickly.

ST

Hi Tom,

Tom Munch posted:

It will do it many minutes later for me as well. It’s not just during startup. 

If the pots are noisy after the initial 10-20 seconds, there may be a problem with the unit. Please call Bose Support.

Bose® Product & Technical Support at (877) 335-2673
(U.S. and Canada only)
Monday-Friday: 9:00 AM - 9:00 PM ET
 

Thanks,

ST

New to this forum, but I've been using Bose products at work and for gigs for the past several years.  Anyway, I am experiencing a loud popping/cracking sound on channel 1 after the initial startup period.  The noise happens when I touch or rotate the knob.  It will continue to play whatever is plugged into the channel, but if I need to adjust the volume, it makes a very loud pop.  I thought it was a dirty pot, but rotating it did not seem to fix the issue.  I purchased this unit in April, and it has worked flawlessly until this past weekend.  I was using it with a 1/4" input on channel 1 from my small mixer to play background music before a gig.

Thoughts or advice are appreciated.  I love this little cabinet, so I want to keep using it, but channel one is off limits until I can find a solution.

Thanks,

WA

Hi WA,

Welcome to the Bose Portable PA Community. I'm glad you're here.

I'm sorry you've got a problem with channel one on your S1 Pro. Please call Bose Support and they will help you.

Call Bose Technical support at 1-877-335-2673 (U.S. and Canada only)
Monday-Friday: 9:00 AM – 9:00 PM ET

Thanks,

 ST

Add Reply

Likes (1)
Walt
Having trouble signing in?

We recently updated our sign-in procedure and if you have old sign-in data cached, this can create a problem. Please:

  1. Clear your browser cache and cookies
  2. Then close the browser (not just the window)
  3. Open the browser and try again
Thank you

Please make sure that your profile is up to date
×
×
×
×